• Grootste collectie cementtegels
  • Eigen productie Portugese tegels
  • Razendsnelle levering

Marokkaanse zelliges

Zelliges zijn met de handgemaakte tegels van klei die afkomstig zijn uit Marokko. Ze staan bekend om hun unieke, organische uitstraling en prachtige kleuren en patronen. De tegels worden gemaakt door klei in vormen te persen en te snijden, waarna ze worden gedroogd en gebakken in een oven. Vervolgens worden ze met de hand geglazuurd en opnieuw gebakken, waardoor ze hun kenmerkende kleuren en textuur krijgen. Marokkaanse zelliges worden vaak gebruikt in traditionele Marokkaanse architectuur en interieurontwerp, maar ze zijn ook populair in moderne interieurs vanwege hun natuurlijke uitstraling en veelzijdigheid.

Zelliges hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 10e eeuw in Marokko. De techniek om de tegels met de hand te maken werd vermoedelijk geïntroduceerd door de Berbers, een inheemse bevolkingsgroep van Noord-Afrika.

In de loop der tijd werden zelliges steeds vaker gebruikt in de islamitische architectuur van Marokko, zoals in moskeeën, paleizen en riads (traditionele Marokkaanse huizen). De tegels werden gebruikt om ingewikkelde mozaïeken en geometrische patronen te creëren die de islamitische esthetiek weerspiegelen.

Tijdens de Spaanse overheersing van Marokko in de 17e en 18e eeuw, werden zelliges geëxporteerd naar Spanje en Portugal en verspreid over Europa. In de 20e eeuw werden zelliges steeds populairder als decoratief element in moderne interieurs over de hele wereld.

Tegenwoordig worden deze Marokkaanse tegeltjes 10×10 cm nog steeds op traditionele wijze gemaakt door vakmensen in Marokko. Het maken van de tegels is een tijdrovend proces dat veel vaardigheid en geduld vereist, waardoor de ambachtelijke kunst van het maken van zelliges nog steeds hoog wordt gewaardeerd.

 

 

 

Grootste collectie cementtegels

Grootste collectie
cementtegels

> 30.000 m2 op voorraad

Portugese tegels

Eigen productie
Portugese tegels

Topkwaliteit cementtegels

Persoonlijk advies op maat

Kom langs in
onze showroom

Persoonlijk advies op maat

Snelle levering Portugese tegel

Razendsnelle
levering

Snel & Gemakkelijk